MAHARE
BBQ en Indische gerechten

Roti + Roti Plaat

Ingredienten Roti:

Voor 4 personen: / bereidingstijd ongeveer 1,5 uur


  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 850 gr kipdrumsticks
  • 2 eetlepels Garam Masala
  • 1,5 eetlepel tomatenpuree
  • 4 grote vastkokende aardappelen (ongeveer 800 gr)
  • 300gr kousenband (of sperziebonen), in stukjes van 3 cm
  • 1 blokje kippenboullion (fijn maken)
  • 0.6l heet water (zorg dat de drumsticks en aardappelen onder water staan)
  • 4 hard gekookte eieren
  • peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)


Ingredienten Roti Plaat:


voor 4 personen / 2 uur


  • 400 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml lauw / warm water
  • zonnebloemolie
  • 250 gr gekookte aardappelen (iets kruimig)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • kerrie naar smaak
  • peper
  • zout


Bereiding Roti:

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem (Dutch oven of andere gietijzeren pan)

Fruit de ui, knoflook en peper circa 5 minuten (niet laten kleuren)
Bestrooi de drumsticks met peper en zout
Bak de drumsticks ongeveer 10 mee tot ze licht gekleurd en half gaar zijn
Voeg de Garam Masala en tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten mee
Schep de aardappelen en kousen ongeveer 5 minuten door het gerecht
Voeg dan heet water toe, tot de drumsticks onder water staan
Strooi het bouillonblokje erdoor.

Laat alles ongeveer 45 à 60 minuten pruttelen met het deksel op de pan op laag vuur
Voeg de laatste 10 minuten de hard gekookte eieren toe


Bereiding Roti Plaat

Kneed van het bakmeel en water een samenhangend elastisch deeg. Het deeg is goed als het niet meer aan je handen blijft plakken.
Maak er een bol van, smeer de bovenkant in met zonnebloemolie en laat een uur afgedekt rusten.
Kook de aardappelen, prak de aardappelen fijn en kruid ze met kerrie knoflook, zout en peper naar smaak. 
Vorm 4 ballen van het deeg. Maak ze een beetje plat en leg in het midden wat  van de aardappelen.
Vouw het deeg om het aardappel mengsel heen. Druk het dicht en druk de naad dicht met een beetje bloem.
Rol het deeg met een deegroller nu voorzichtig uit tot een ronde dunne lap.
De vulling moet erin blijven zitten en mag niet door het deeg heen naar buiten komen.
Niet te hard drukken tijdens het uitrollen.
Verwarm een koekenpan tot die goed heet is, smeer een klein beetje olie in de pan en leg hier de roti plaat in.
Druk de randen plat als hij begint op te bollen.
Bak aan allebei de kanten tot de roti droog is. De roti mag niet bruin worden maar wel wat bruine spikkels hebben.


Bron: Marcel Wintermans