Als je geen tijd hebt om 6 uur te BBQ-en maar toch lekkere spareribs wilt, is dit gerecht een superlekkere uitkomst. Ik heb dit gerecht gevonden op de website van thomas culinair en een beetje aangepast.
Ingrediënten:
ongeveer 2 kilo spareribs
3 tenen knoflook
1 grote ui
6 eetlepels ketjap
3 theelepels gemberpoeder (geraspte verse gember kan ook)
2 theelepels komijnpoeder
2 blokjes runderbouillon
1 of 2 blaadjes laurier
zout
Voor de marinade:
6 eetlepels ketjap
3 eetlepels honing
een klein blikje tomatenpuree
3 theelepels gemberpoeder
1 eetlepel sambal
Bereidingswijze:
Allereerst moet je bij de meeste spareribs het vlies aan de onderzijde verwijderen. Je kunt dit meestal met een mesje iets los snijden en vervolgens met je handen gemakkelijk van het bot trekken. Afhankelijk van de grootte van de spareribs, snijd ik ze meestal in kleinere delen. Dat werkt wat makkelijker.
Zet een grote (soep)pan op het vuur en voeg gekookt water toe (1 liter om te beginnen). Hak de ui en de knoflook grof en voeg het toe in de pan. Daarna voeg je de bouillonblokjes, ketjap, komijn, gember en laurierblaadjes toe. Roer alles even goed door, zodat de bouillonblokjes opgelost zijn.
Hierna voeg je de spareribs toe in de pan. Voeg daarna zoveel water toe, zodat de spareribs onder staan.
Breng aan de kook en laat de spareribs zo’n 1 uuren 40 min rustig door garen. De spareribs zijn klaar als je de botten al aardig loszitten en je ze er zo uit zou kunnen trekken.
Zet het vuur uit en schep de spareribs voorzichtig uit de pan op een bord en laat afkoelen. Als de spareribs zijn afgekoeld kun je ze afgedekt in de koelkast bewaren, totdat je de spareribs op de BBQ gaat bereiden.
Marinade maken:
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje en meng goed door. Gebruik een kwastje om de spareribs in te smeren.
Op de BBQ:
Stook de BBQ op tot ongeveer 150 graden. Zorg ervoor dat je ook een koude zone hebt zodat ze opzij gelegd kunnen worden zonder te verbranden. Smeer de spareribs in met de marinade en leg ze op het koude gedeelte op de BBQ. Na een minuut of 5 kan je ze boven de kolen leggen, eerst de onderkant (dus de gebogen kan naar boven) en vervolgens de bovenkant. Als ze een beetje gebrand zijn, haal je ze van het vuur en kan je ze opeten. Eet smakelijk!!
Bron: thomasculinair.nl